Sadhana, Yoga en Meditatie tijdens het ochtendgloren…

Kundalini Yoga SadhanaEen belangrijk onderdeel van Kundalini Yoga is de Aquarian Sadhana zoals gegeven door Yogi Bhajan. Misschien heb je er in de wandelgangen weleens van gehoord. Maar wat is het nou eigenlijk precies en waarom zou je in Godsnaam zo vroeg opstaan!?

Sadhana betekent in feite een dagelijkse spirituele practice en komt in heel veel tradities voor. Iedere traditie geeft op zijn eigen manier vorm aan Sadhana. Yogi Bhajan gaf ons Kundalini Yogis de Aquarian Sadhana, een practice van 2,5 uur om iedere dag te beoefenen van 4.30 tot 7.00 uur. Deze lengte van de Sadhana is niet toevallig en valt samen met de wetten van Karma, alles wat je geeft ontvang je in tienvoud terug. Dus als je ’s ochtends vroeg, voordat je in interactie gaat met de wereld, met anderen, 2,5 uur aan je hogere bewustzijn geeft ontvang je deze energie gedurende de dag terug. Het vroege tijdstip heeft te maken met de hoek van de zon ten opzichte van de aarde, het ochtengloren is ideaal voor meditatie. Er is veel prana (levensenergie) aanwezig in de atmosfeer en in alle vroegte supporten de ritmes van het lichaam de fysieke reiniging veel beter. Daarbij slapen de meeste mensen nog wat er voor zorgt dat je in alle rust je practice kunt beoefenen, zonder druk verkeer, laptops en mobiele telefoons…

Het mediteren tijdens de Sadhana geeft je de kans om op een onderbewust niveau veel angsten op te ruimen. Iedere angst die opkomt bekijk je neutraal en zo verliest de angst zijn macht over jou. Je voelt steeds vrijer en je geest wordt steeds rustiger. Iedere Sadhana geeft je alle ruimte om jezelf te observeren, patronen los te laten. Naarmate je Sadhana langer beoefent ruim je steeds meer op en vergroot je dermate je bewustzijn dat je gedurende je dagelijkes leven geen nieuwe ballast/patronen creeerd. Daar ben je dan simpelweg veel te alert en wakker voor.

Zo vroeg opstaan voor Sadhana lijkt in eerste instantie een negatieve activiteit die veel opoffering vergt, met name die van je slaap. Het is een overwinning op het ego, een Zelfoverwinning. En het is een uitdaging om er andere dingen voor aan de kant te zetten. Er zit maar 1 ding op en dat is het doen. Door het te doen ervaar je de vruchten van Sadhana, de ervaring van directe verbondenheid met het oneindige Universele Zelf, ver voorbij het gelimiteerde ego. Je maakt een verruimd bewustzijn in jezelf wakker waardoor je jezelf de meest essentiele vraag kunt stellen:
Ben ik bereid om te handelen en te denken vanuit mijn hoogste bewustzijn (Sat Nam) of wil ik me nog langer vastklampen aan mijn oude geconstureerde indentiteit?

Het doen van Sadhana in een groep helpt en ondersteunt je. Als groep draag je elkaar.
Het verdriet van de een wordt in balans gebracht door de blijdschap van een ander. Als er bij iemand in de groep een opening ontstaat (voor het goddelijke, het oneindige, het ware, het universele, welke naam je het ook maar geven wilt) dan is dit een zegen voor de hele groep, het heeft een direct effect op iedereen. Dit groepsbewustzijn helpt je om sneller de impact van je ego te verminderen en de eenheid te ervaren, of liever gezegd, een te ZIJN.

Na de yoga mediteren we gedurende een uur met 7 prachtige mantra’s die elk hun specifieke betekenis hebben.
Ben je benieuwd naar deze mantra’s, hun tekst, betekenis en wil je ze een keer beluisteren, volg deze LINK.

PS: het is een heel goed idee om een KOUDE douche te nemen voordat je naar Sadhana komt. Dit maakt je heerlijk wakker en stimuleert enorm je bloedscirculatie, het functioneren van je organen en je klieren. Als je het voor elkaar krijgt om vroeg op te staan, maak dan het feest helemaal compleet!!!