Inhoud les

Pranayama
Ademhalen doen we allemaal. We staan er meestal nooit bij stil, maar we doen het 24 uur per dag. In een Yoga les doe je oefeningen om bewust adem te halen. Hiermee leg je eigenlijk automatisch al contact met jezelf en kan je beter voelen wat er in je zelf speelt. Bewust ademhalen geeft je de ruimte om bewust te worden en te blijven.

Kriya
Een Kriya is een opeenvolging van verschillende oefeningen en houdingen (Asana).
Een Kriya in Kundalini Yoga heeft een duidelijk vooropgezet doel en resultaat. Zo kun je bijvoorbeeld een Kriya doen om je fysieke weerstand te verhogen of om je hart te openen. De volgorde en de onderdelen van de Kriya zijn nauwkeurig op elkaar afgestemd.

Asana
Iedere Asana of houding in een Kriya is een oefening, een meditatie, een verbinding met de energie stroom en een zelf-diagnose ofwel manier om jezelf beter te leren kennen.
– als oefening gebruik je de houding om bepaalde spieren te isoleren en zo druk te zetten op verschillende gebieden in je lichaam. Zo werk je gericht aan het verbeteren van de werking van je klieren en organen en je bloedsomloop.
– als meditatie creeert de houding een speciale verbinding tussen lichaam en geest waarmee je emotionele maskers en blokkades los kunt laten.
– als verbinding met de energie stroom opent de houding de energetishe paden tussen de meridiaan punten in het lichaam.
– als zelf-diagnose geeft de houding je de kans om te ontdekken waar in je lichaam zich blokkades bevinden (fysiek en emotioneel).

Mantra
In Kundalini Yoga maken we veelvuldig gebruik van mantra’s in het Gurmukh, een oude heilige taal uit India. De woorden, maar vooral de klank hebben door de vibraties een specifieke uitwerking op onze gesteldheid (body, mind en soul). Door het ‘chanten’ van een mantra verhoog en verander je je bewustzijn.

Mudra
Mudra’s zijn hand en vinger posities. Door je handen in een bepaalde positie te houden creeer je energie en stimuleer je reflexen in specifieke gebieden van je hersenen. Ieder deel van je hand staat in verbinding met andere delen van je lichaam en je hersenen en representeren verschillende emoties en gedrag. Kortom, je handen zijn een soort keyboards waarmee je effect kunt uitoefenen op je lichaam en geest.

Ontspanning
Tijdens de les span je je in, veel Kriya’s zijn behoorlijk fysiek en soms best uitdagend. Juist door deze inspanning kun je vervolgens veel beter ontspannen. Iedere Kriya eindigt dan ook met een ontspanning waardoor de effecten van de oefeningen de kans krijgen hun weldadige uitwerking te hebben op je lichaam en geest.

Meditatie
De meditaties in een Kundalini Yoga les zijn anders dan stil zitten en aan niks denken.
Je maakt veelvuldig gebruik van pranayama, mudra’s, asana’s en mantra’s om je geest tot rust te brengen en je bewustzijn te verruimen. Net als de Kriya’s hebben ook de meditaties in Kundalini Yoga hele specifieke doelen en resultaten voor ogen. Je zult verbaasd zijn over de bijzondere en creatieve meditaties die je kunt doen om positieve veranderingen in je leven teweeg te brengen.