Januari 2020: destructieve gewoontes breken, constructieve gewoontes creëren 

Onderwerping aan onbewuste gewoontes of leven in excellence en bewustzijn?
Een nieuw jaar met nieuwe kansen. Met welke slechte gewoontes wil je breken in 2020 en welke goede voornemens heb je je voorgenomen? Of begin je er dit jaar –  om gezichtsverlies te voorkomen of om een andere reden – maar niet aan? Want goede voornemens mislukken nogal eens.

Negatieve gedragspatronen die je zelfvertrouwen aantasten
Opstaan en gedachteloos naar de koffie lopen, om de zoveel minuten je telefoon of je email checken, ongezond voedsel eten, zorgen maken over je carrière of relatie, of in het algemeen steeds weer opnieuw malen over problemen in je leven: we gaan door duizenden van deze patronen per dag. Het kan onschuldig beginnen, maar op den duur destructief worden en zelfs een probleem op zichzelf. Slechte gewoontes zijn negatieve gedragspatronen die je zelfvertrouwen kunnen aantasten, je gezondheid en zelfs relaties en je geluk. Even krijg je er een kick van, maar vaak is het puur afleiding van de stress en pijn in je leven waar je niet mee wil dealen.

Waarom is breken moeilijk?
Ook al weten we dat, toch is het moeilijk met zo’n gewoonte te breken. Waarom is dat? Het kan comfortabel zijn omdat de gewoonte je comfortzone is geworden en eruit stappen de wilskracht vraagt, die je op dat moment niet voelt. Yogi Bhajan zegt dat 60 tot 85 procent van ons gedrag is gebaseerd op gewoontes. Eerst creëren we een gewoonte, en dan creëert de gewoonte ons. Uiteindelijk is het makkelijker ‘to make than to break a habit’.

“The mind has a capacity to act like a recorder. A habit enters the recorder and then begins, automatically, to play itself back in your behavior, feelings, and thoughts. Layer after layer of habit forms in the subconscious mind of each person. Used with awareness, habits help you act quickly, and automate actions that require little change. Used without a relationship between you and the mind, they steal your spontaneity, uniqueness, and projection. You have a choice: live in excellence and awareness or live subject to the stereotypes of your subconscious habits.” – Yogi Bhajan

Hoe kom je er vanaf?
Er is gelukkig altijd een uitweg. Om een gewoonte los te laten is het nodig de drang ermee te stoppen sterker te maken dan de drang die de gewoonte in stand wil houden. Dat start met bewustzijn. Je kunt bijvoorbeeld een lijstje maken van wat het je oplevert als je met de gewoonte stopt. En Kundalini Yoga is één van de manieren dat bewustzijn te creëren en vergroten. Het biedt je rust en helderheid om de consequenties van je gedrag te onderzoeken en daar eerlijk naar te kijken. Dit voedt de kracht om te volharden wanneer de weerstand tegen verandering een strijd wordt.

Kundalini Yoga versterkt onder anderen je intuïtie en wilskracht. Het vergroot je fysieke en mentale kracht. Bijvoorbeeld door vuurademhaling te gebruiken terwijl je in cobra of stretch pose ligt of voor langere tijd in een meditatiehouding met je armen omhoog zit. Door in  de ongemakkelijke houding te blijven terwijl je mind eruit wil, train je je zenuwstelsel om verleidingen te weerstaan. In dit geval bijvoorbeeld de verleiding je armen omlaag te doen. In het geval van je slechte gewoonte de verleiding die je terugbrengt in het patroon waar je vanaf wilt.

Dealen met wat zich voordoet
Uiteindelijk is op energetisch level een diepere zelfliefde de weg en het doel. Kiezen voor wat goed voor je is, ook op de langere termijn, en daar keer op keer weer voor kiezen. Er van genieten in je lichaam te zijn en met jezelf. Dat betekent te dealen met alle gevoelens en emoties die zich op elk moment aandienen, inclusief de ongemakkelijke. Als we daartoe bereid zijn, zullen we steeds meer innerlijke kracht en vrede ervaren. Er ontstaat dan ruimte voor nieuwe gewoontes, die je dienen en aansluiten bij wie je werkelijk bent.

De komende maand breken we met de cyclus van onbewuste gewoontes, gedachten, emoties en gedrag. We werken aan het herordenen van het netwerk in onze hersenen door gebruik te maken van kriya’s, meditaties, oogfocus, mantras en mudras. Go for it!

In deze video praat yogi bhajan over het gevaar als het een gewoonte wordt om een gewoonte te hebben en de rol van meditatie om je hieruit te halen.

Deze blog is geschreven door Wendy Wijnen. Zie het rooster voor onze lessen.